Voor huisdieren
Hoe vaak komt diabetes voor bij honden en katten en wat zijn de symptomen?
In Nederland komt diabetes bij ongeveer 1 op de 100 katten en 1 op de 500 honden voor. Symptomen: veel drinken, veel plassen, eerst toegenomen eetlust, daarna vermageren en sloom en zwak zijn en in een later stadium braken. Raadpleeg uw dierenarts voor een behandeling of bestel een glucosemeter en strips om zelf glucosewaardes te meten. Met de juiste behandeling kan uw huisdier nog heel oud worden.
Bekijk hier de producten voor huisdieren
Welke producten heeft diabetescentrale.nl speciaal voor huisdiereigenaren en dierenartsen?
- Glucose meten bij huisdieren (meters, strips en lancetten)
- Ketonen meten bij koeien (meters en strips)
- Insuline toedienen (insulinespuiten)
Waarom zijn juist deze glucosemeters en lancetten geschikt voor huisdieren?
- Meters en strips hebben maar kleine bloeddruppel nodig (0,3 µL- 0,5 µL)
- Lancetten klein maar dik genoeg (28G) voor voldoende bloed
- Prikpen handig in gebruik
Wel of geen prikpen?
Sommige huisdiereigenaren gebruiken geen prikpen maar een los naaldje of lancetje om in het oortje of pootje een bloeddruppel te maken. Het dier schrikt vaak van de klik die een prikpen maakt en daarnaast bestaat de kans dat je door het oortje heen schiet. Dit laatste is verder niet erg, de oortjes zijn vrijwel gevoelloos en de wondjes helen snel.
De meeste huisdiereigenaren vinden het gebruik van een prikpen erg handig. Mocht je deze willen gebruiken, laat het dier dan wel eerst zonder te prikken wennen aan het geluid van de pen, voordat je daadwerkelijk gaat prikken. Wanneer het dier niet meer schrikt kun je de pen gaan gebruiken.
Welke insulinespuit moet ik gebruiken?
Welke spuit voor uw situatie geschikt is hangt af van de soort insuline (Caninsulin, Lantus etc.), de maatverdeling op de spuit (hele of halve eenheden) en de dikte van de huid (en daarmee de lengte en dikte van de naald).
Wanneer meten dierenartsen ketonen?
Ketonen worden gemeten door dierenartsen bij het vaststellen van ‘’slepende melkziekte’’ (ketose). Dit is een stofwisselingsziekte. Eén op de negen Nederlandse melkkoeien heeft de eerste maanden na afkalven last van ketose.
Waar kan ik meer informatie over diabetes bij huisdieren vinden?
Op diabeteskatten.nl, Suikerkatten (forum, Facebook, Facebook Group), De Suikerkat en hondenpage.com wisselen veel huisdiereigenaren ervaringen en tips uit op het gebied van diagnose, glucose meten, insuline spuiten en andere zaken die van belang kunnen zijn als uw hond of kat (het risico op) diabetes heeft.
Kunnen huisdiereigenaren en dierenartsen alleen de op deze pagina getoonde producten bestellen?
Nee. Alle producten kunnen worden besteld. Klik hier voor het hele assortiment