Informatie over Diabetes
Wat houdt Diabetes in?
Diabetes, vroeger bekend onder de naam suikerziekte, is een chronische ziekte. Het lichaam kan de bloedsuikerspiegel niet op peil houden. Doordat het lichaam te weining van het hormoon insuline heeft. Of het lichaam reageert niet meer goed op insuline. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Uw bloedsuikerspiegel kunt u eenvoudig zelf meten met een glucosemeter.
Het lichaam zonder Diabetes
De alvleesklier heeft een belangrijke rol bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Dit doet de alvleesklier door het afscheiden van 2 hormonen; Insuline en Glucagon. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Na het eten worden koolhydraten afgebroken tot enkelvoudige suikers die in de bloedstroom terecht komen. De bloedsuikerspiegel stijgt als gevolg hiervan. Hierdoor komt er meer insuline vrij. De lichaamscellen worden gestimuleerd om snel glucose op te nemen en te verbruiken zodat de bloedsuikerspiegel gaat dalen. Tussen de maaltijden door en s’nachts daalt de bloedsuikerspiegel. Hierdoor komt er meer glucagon vrij. Het lichaam wordt gestimuleerd om glucagon af te scheiden in het bloed zodat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Het lichaam met Diabetes
We kennen 2 soorten diabetes:
Diabetes type 1
Is een Chronische ziekte. De alvleesklier maakt geen insuline meer aan, waardoor de bloedsuiker oneindig stijgt. We spreken dan over Diabetes type 1. Bij dit type diabetes meet men meerdere keren per dag de bloedsuiker. Met een bloedglucosemeter en of een sensor. Aan de hand van deze meting kan er kunstmatig insuline worden geïnjecteerd in het lichaam. Via een insuline pen of een insuline pomp.
Diabetes type 2
De alvleesklier produceert bij dit type Diabetes nog wel insuline en of glucagon. Echter nemen de lichaamscellen de insuline niet op en of verbruiken geen glucagon. Je hebt dan Diabetes type 2. Bij dit type diabetes meet men meerder keren per dag de bloedsuiker. Met een bloedglucosemeter of met een sensor. Bij dit type Diabetes slikt men één tot meerder keren per dag een tablet om ervoor te zorgen dat de bloedsuiker op peil blijft.
Hoe krijg je diabetes?
Diabetes type 1; is een autoimmunziekte en ontstaat als de Alvleesklier niet goed functioneert. Waardoor dit ontstaat, wordt wetenschappelijk veel onderzoek naar gedaan.
Diabetes type 2; ontstaat doorgaans door de leefstijl van mensen. Overgewicht, weinig beweging, ongezond eten, stress en onregelmatig slapen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes type 2.
Hoe herken je diabetes type 1?
Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke klachten:
• veel dorst en veel plassen
• afvallen zonder dat daar een reden voor is
• ziek en beroerd voelen
• veel honger hebben, of juist helemaal niet
• wazig zien
• misselijk zijn of overgeven
Hoe herken je diabetes type 2?
Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn:
• vaak dorst en veel plassen
• veel moe zijn
• last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
• slecht genezende wondjes
• kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
• infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
Hoe kan Diabetes worden behandeld
Welke behandeling het beste is verschilt per persoon en hangt af van de soort diabetes, type 1 of type 2. Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag insuline spuiten. Ook moeten zij een paar keer per dag de bloedsuiker meten, om te weten hoeveel insuline er op dat moment nodig is. Er bestaan ook insulinepompjes, die via een naaldje in de buik constant een beetje insuline afgeven.
Mensen met diabetes type 2 krijgen naast medicijnen (tabletten) vaak ook voedings- en bewegingsadviezen. Gezond eten en veel bewegen zijn heel belangrijk. Door lichaamsbeweging reageert je lichaam beter op het hormoon insuline. Ook stoppen met roken levert een grote bijdrage.
Wat zijn de risicofactoren van Diabetes
Hart- en vaatziekten en nierziekten hangen vaak samen met diabetes. Uit onderzoek blijkt dat allerlei vormen van beweging diabetes kunnen voorkomen. Beweging is ook goed voor mensen die al diabetes hebben. Het verbetert de werking van insuline, en dus de bloedsuiker.